AlternatiefStaatsbestel.nl

2024 – Het jaar van de volksopstand?

01-01-2024 — Een eenvoudige anekdote met voorspellende waarde en latente visie, toen al.

Ergens in augustus 1971 stapte ik als jong broekie van 21 jaar het onderwijs in. Van het schoolhoofd, die gewoon een full-time onderwijzer was en de 6e klas (heet nu groep 8) voor zijn rekening nam, had ik de 5de klas toebedeeld gekregen. Een klas met 36 kinderen waarvan het merendeel 11 jaar was, sommige kinderen moesten dat nog worden en enkele zittenblijvers waren reeds 12 jaar oud.
Voor het eerst alleen voor de klas, zonder begeleider. Een lokaal vol bengeltjes en enkele engeltjes. Althans dat deed de burgemeester, die mij had aangenomen, mij doen geloven. “Als je het hier redt, red je het overal” waren zijn gevleugelde, maar weinig bemoedigende woorden, wellicht bedoeld als ondersteuning.

Het allereerste begin was spannend, de pauze zo niet nog spannender. Tijdens het speelkwartier van toen al 20 minuten had ook ik pleindienst. Tijdens het surveilleren keek ik angstvallig het plein rond, speurend naar 5de klassers die wellicht zouden samenspannen om na de pauze eensgezind niet te doen wat ik wel wilde. Stel, ik pak mijn rekenboek en ga de klas opdracht geven dit ook te doen en ze pakken demonstratief allemaal het taalboek vanuit de bergruimte onder hun tafelblad? Wat dan? ‘Wat doe ik dan’, spookte het in die 20 minuten door mijn hoofd? Of stel, dat ik een taalles wilde starten en ze begonnen allemaal een liedje te zingen. Het enige wat ik dan kon doen was met mijn taalboek de maat gaan slaan.

Kortom, met het angstzweet in mijn handen, ook al was mij een samenscholing rondom 1 of enkele leidersfiguren in de pauze niet opgevallen, startte ik met rekenen.
De rekenles verliep zoals ik die had voorbereid. Toch was ik me de macht van de massa terdege bewust. Andersom had de klas geen notie van de potentiele macht die het had, indien de handen eensgezind in elkaar waren geslagen.
Later had ik die angst steeds minder, zeker nadat ik een zekere faam had opgebouwd: ‘streng maar rechtvaardig, streng en toch aardig’, waarbij streng vertaald moest worden naar consequent en zonder voorkeur voor welke leerling dan ook.

Waarom vertel ik deze anekdote? Niet omdat ik elke les democratisch met de klas bepaalde.

Maar landelijk en politiek is het machtsvermogen bijna 1 op 1 over te nemen. Want de overheid (de regentenkliek als allesbepalende sekte) is niet consequent, heeft wel degelijk haar voorkeuren, is voor veel Nederlanders niet aardig en zeker niet rechtvaardig. Genoeg redenen een liedje te gaan zingen als ons taalkundig een ongewenste rekening wordt gepresenteerd. En niet zomaar een liedje: een strijdlied verdomme. Een strijdlied waarin we duidelijk aangeven het niet langer te pikken. Met zijn allen (13 miljoen kiezers i.p.v. 36 leerlingen) hebben we de macht. De macht om zelf te bepalen hoe onze toekomst er uit gaat zien, hoe ons belastinggeld wordt besteed. Hoe het onderwijs en de zorg worden ingericht.

Als we dat echt willen, zal dat van onderaf moeten worden opgezet, met of zonder partijen. En als er partijen nodig zijn, dan als ondersteuning van kandidaten met een eigen programma en binding met hun eigen achterban. Partijen mogen nooit alles bepalend en dwingend zijn. Met het AS-systeem is dit allemaal mogelijk, maar dan moet de massa in beweging komen. Dat kan zelfs vanuit de luie stoel. Niemand hoeft de straat op, barricaden hoeven niet te worden opgeworpen. Met eerlijkheid, oprechtheid, rechtvaardigheid en echte democratische principes kan Nederland weer een mooi land worden, waar met plezier en respect voor elkaar vertoefd kan worden.

Hoe? Kijk even 3 minuutjes slechts naar deze korte opname en neem als eerste voornemen dit jaar de moeite je hierin verder te verdiepen.

Iedereen een heel goed opstandig 2024 gewenst.

Reacties

 1. Y. Bierman op 01-01-2024 om 20:03 uur:

  Rients,je hebt mij weer even terug gebracht in die goede oude tijd. Soms kan ik er zo naar verlangen dat deze tijd terug komt, maar dan in een moderne visie. Ik ken het AS en vind het een goed systeem. Alleen ben ik bang dat het huidige NL-se volk hier weinig van zal begrijpen. De ouderen zeker wel, maar de jongere en zeker de jeugd niet. Ze zitten zo vast geroest in het systeem van de politiek die de laatste 40 jaar wordt gevoerd. En AS is zo democratisch dat het wel eens af kan schrikken. Vooral de jeugd wordt zo gehersenspoeld door links ( Groen Links/PvdA en D66 ) dat ze AS geen eens durven te overwegen.ik vermoed dat de PVV zo groot is geworden, en nog steeds groeit, doordat de massaimmigratie de mensen tot enorme woede heeft gevoerd. Want echte democratie vind je ook bij deze partij niet. Het is zeker een alternatief voor het corrupte zooitje van Rutte met zijn bende van de laatste jaren. Toch gaat mijn hoop uit naar een systeem als het AS. Even deze reactie van een oud gemeenteraadslid van een lokale partij. Groet en succes.

 2. Rients op 01-01-2024 om 20:29 uur:

  Dankjewel voor je mooie reactie, Yvonne
  Steeds meer mensen zien AS als een prima alternatief van al het foute wat nu m.n. in Den Haag plaatsvindt. Zelfs al enkele professoren, een oud rechter, enkele (oud) burgemeesters, twee oud Kamerleden, een psychiater en vele anderen.

 3. scherpschutter1943 op 09-02-2024 om 22:58 uur:

  Beste Rients,jou AS liever vandaag invoeren dan morgen, maaaaaar, de zittende macht in de politiek en hun vazallen in de ambtenarij die elkaar nu nog politiek de vliegen afvangen, zullen als 1 man de rijen sluiten, als blijkt dat hun politieke baantje zal ophouden te bestaan. Partijidiologie zal verdwijnen als sneeuw voor de zon en alle macht van de zittende politici zal worden samengebald om de invoering van het AS tegen te houden. Kijk maar eens naar wat een vijandschap de FvD dagelijks ervaart in het parlement. Die zijn daar ook niet welkom. Pim Fortuyn is om diezelfde reden vermoord door het kartel. Hij vormde een bedreiging voor de zittende macht. Rest nog alleen de mogelijkheid van een gewapende staatsgreep en dat zie ik in nederland niet gebeuren.

 4. Rients op 10-02-2024 om 11:36 uur:

  Beste Scherpschutter, AS kan alleen gedijen, als het volk er massaal achter gaat staan. De massa is machtiger dan welke regentenkliek dan ook. Maar dan moet de massa wel wakker worden, zijn tractoren niet nodig!

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?