AlternatiefStaatsbestel.nl

Allemaal gefeliciteerd met een nieuw kabinet, toch?

09-01-2022 — Eindelijk, na maandenlang demissionair gestuntel en ongrondwettelijke dictaten, een frisse groep die namens de kiezers tegen de koning aan mogen schurken, om ons vervolgens verder te terroriseren.

Allemaal gefeliciteerd met een nieuw kabinet, toch?

Eindelijk, na maandenlang demissionair gestuntel en ongrondwettelijke dictaten, een frisse groep die namens de kiezers tegen de koning aan mogen schurken, om ons vervolgens verder te terroriseren.

Het moest anders volgens Rutte. De bestuurscultuur moest op de schop. Met name Remkes is de architect van een minder dichtgetimmerd coalitieakkoord. Toen Remkes nog de commissie Remkes voorzat, kwam hij met het advies van een bindend referendum.
Het correctief referendum was jaren geleden door D66 al vakkundig om zeep geholpen, de ideeën van Remkes zijn inmiddels onderaan in een dubieuze ladenkast verdwenen.

Maar nu is het zover, een nieuwe ploeg met 5 oude gezichten die uitstralen vol energie de draad van Rutte III op te pakken en verder uit te rollen. Alles in het kader van een democratie die we niet hebben. Want wat is er wezenlijk veranderd, verbeterd? Helemaal niets. Het is heel veel van het oude en het spaarzame nieuwe wordt vakkundig ingekapseld.

Neem bv. de benoeming van Ernst Kuipers en Robbert Dijkgraaf. Dat zijn toch mensen met vakkennis en kunde op het juiste departement? Precies, helemaal correct. Maar er is een maar! Ten eerste moesten ze wel eerst lid worden van de zo langzaam meest irritante partij die geil van de macht is.
Dat betekent dat Robbert en Ernst moeten dansen naar de pijpen van Sigrid Kaag, het liefst op de tafel die per ongeluk op de verziekingsdag fotowaardig was. De visie van de partij doet een deel van de vakkennis van beide heren teniet. Het restant van de kunde wordt ondergeschikt aan de coalitieafspraken, waarbij D66 delen van de VVD-, de CDA- en de CU-partijprogramma’s moet uitvoeren. Tevens zijn de (top)ambtenaren gewend dat ministers als eerste naar hen luisteren.

Vervolgens maken we een unieke switch mee. Wopke hupt van Financiën naar BuZ en Sigrid wipt van het natiereizen naar de poen. Had Kaag nog een verleden in de diplomatie, van centen weet ze helemaal niets, om van de belastingdienst (een staat in de staat) maar te zwijgen. Wopke weet van geen enkel departement iets. Moet als kristelijk familiemens al vliegend de eenheid binnen zijn partij handhaven. Een partij waar hij de afgelopen tijd als een lid van de inquisitie aardig heeft huisgehouden. Waar een aftredende minister eigenlijk zijn opvolger zeker een maandlang zou moeten inwerken, kunnen deze 2 regelmatig bij elkaar op de koffie om stiekem te verkondigen niet te weten wat ze aan inhoudelijke bagage kunnen overhevelen.

Nemen we vervolgens Ollongren even bij de militaire lurven. Zij kan nog niet eens een explosieve nota tegen een opgeroepen fotograaf beschermen. Onder het vodje met de tekst ‘Omtzigt functie elders’ zat een A4tje met alle sterren en strepen, die ze in de haar nog resterende tijd uit het holle hoofd moest leren. Jazeker, holle hoofd als het om het Ministerie van Defensie gaat. Wellicht om alle andere departementen eveneens, maar dat zullen we hopelijk nooit te weten komen.

Mooi dat er evenveel vrouwen als mannen zijn opgeroepen om een snel in het leven geroepen roeping te ventileren. Kwaliteiten zijn tertiair, een eerlijke verdeling secondair, partijpolitieke belangen een voorwaarde. Professioneel toch? De een als volwaardig bewindspersoon ván iets, de ander als halve kracht vóór iets anders. Om alle 4 de partijen in hun wensen tegemoet te komen moesten er wat extra ministeries worden gecreëerd. Alles achter gesloten deuren, geen kiezer die het traject heeft mogen volgen.

Intussen heeft demissionair Minister van, voor of met Gezondheid het zoveelste feit verzwegen en komt er mee weg, omdat de brug open stond, de fietsband van Mark lek was, of dat hij eerst zijn stoppeltjes rond zijn kin moest laten groeien. En uiteraard omdat hij het zo druk had. Voor Rutte en de CDA-elite geen probleem deze brokkenpiloot, sorry, oud onderwijzer, te belonen met de post Wonen. Daar is al zoveel mis gegaan, dat je zou denken dat Hugo het alleen maar beter kan gaan doen. Helaas, dan vergist de optimist zich in de destructieve kwaliteiten van ons Hugootje de schoenenspecialist.

Een niet onbelangrijk ministerie is wel dat van Justitie. Wat daar allemaal fout kan gaan hebben
Opstelten, Teeven en Van der Steur geweten, omdat zij daar leiding aan mochten geven. Alle 3 wel behept met (enige) kennis van rechten. Dan is het erg vernieuwend om 3 nieuwe bewindslieden 3 aan Justitie gelieerde posten te laten bezetten door 3 vakinhoudelijke onbenullen. In dit geval mensen zonder kennis van betreffende departementszaken. Dilan Yesilgöz-Zegerius, wie?, ja die, Minister ván Justitie en veiligheid. Franc Weerwind (ik zal u zijn bijnaam in Almere besparen) wordt Minister vóór Rechtsbescherming, terwijl Eric van der Burg als staatssecretaris zich mag inlezen op Asiel en Migratie. Zelfs de hoogste ambtenaar op Justitie is al geen meester in de rechten. Alle 4 zonder ervaring, zonder kennis, maar vol goede moed.

Hoezo vol goede moed? Het gaat verdomme om de BV Nederland met ca. 18 miljoen inwoners. Het is niet een particulier bedrijfje met 10 werknemers! Wat heeft boerendochter (toevallig? voormalig Minister van Landbouw) Carola Schouten te zoeken op het ook al nieuw ontworpen Ministerie van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen? En wat heeft Christianne van der Wal op het Ministerie van Frans Timmermans als takenpakket meegekregen? Moet zij als zoekende naar onze toekomstige woestijn na de plandemie van Schwab, Gates en ons eigen OMT samen met Zweedse Greet alsnog het milieu om zeep helpen?

En dan de regeringsleider. Wat enorm vernieuwend. De door iedereen uitgekotste Pinokkio met een selectief geheugen en dan weer zonder actieve herinneringen, moest diep door de knieën en hijgend door het stof om maar premier te mogen blijven. Diplomaat Kaag heeft hem heel wat VVD-standpunten laten inslikken, om vervolgens nogal wat D66 wensen dwingend op zijn ontbijtbordje te leggen. We (zij) noemen dit democratie.

Een en al kritiek hoor ik u denken. Kritiek uiten is het makkelijkst wat er bestaat, maar met oplossingen en alternatieven komen: ho maar.
Nou, niks ho maar. Het kan zoveel beter, het MOET zoveel beter en het kán zoveel beter.
Leg alles van Het Alternatief Staatsbestel eens 1 op 1 naast alles wat nu voor democratie, kennis en kunde doorgaat en kom tot een verbazingwekkende conclusie. AS is een eye-opener, waar de carrièrepolitici en de partijelites niet aan moeten denken, maar waar de kiezers naar snakken. Oordeel zelf!

Reacties

 1. OphEUffen op 09-01-2022 om 19:27 uur:

  52 en altijd trouw mijn stem uitgebracht. Inmiddels verafschuw ik 98 procent van alle politici. Sinkds kort doe ik niet meer mee aan hun poppenkast. Maar mijn woede blijft groeiende. Ooit komt die dag ...

 2. Rients op 09-01-2022 om 19:32 uur:

  Kijk dan eens bij AS (Het Alternatief Staatsbestel), hier op de site
  1dv.nl ( De 1e Demokritische Volksbeweging) heeft AS als speerpunt nr. 1 in haar programma staan.

 3. OphEUffen op 09-01-2022 om 20:00 uur:

  Partijen gaan, partijen komen
  De macht blijft de macht
  Wat overblijft zijn dromen

 4. Gienekehado St. op 09-01-2022 om 22:02 uur:

  De decennialange import van armoe, achterlijkheid, criminaliteit, HAAT, instabiliteit en andere ellende, gaan de agenda's bepalen van het nieuwe clubje van de Sloper des Vaderlands! En gaat over tot de orde van de dag.....

 5. Cor Willems op 10-01-2022 om 07:05 uur:

  Luister naar de laatste column van Karel van Wolferen, en je weet dat we te maken hebben met harlekijnen i.p.v. politici. Er is veel meer nodig dan een papieren alternatief staatsbestel om iets te veranderen.

 6. Rients op 10-01-2022 om 12:51 uur:

  Cor, Het AS is het enige haalbare alternatief, dat een kans maakt als kiezers alleen al uit onvrede met het huidige criminele bestel op een partij met AS-principes gaan stemmen.
  Een andere optie is een bloederige revolutie, maar wat dan daarna?

 7. OphEUffen op 10-01-2022 om 16:07 uur:

  Pim maakte een kans .... Onze wereldwijde geschiedenis leert dat machtshebbers nooit vrijwillig zijn weggegaan. Zij klampen zich vast aan hun macht en gaan desnoods over lijken. Geen stem die daar iets aan veranderd. Helaas.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?