AlternatiefStaatsbestel.nl

Luidt Van Rijn de start in van ’t Alternatief Staatsbestel?

22-03-2020 — Geen VVD’er, maar iemand van de oppositie op de post van Bruno Bruins zegt heel veel.

Luidt Van Rijn de start in van ’t Alternatief Staatsbestel?

Geen VVD’er, maar iemand van de oppositie op de post van Bruno Bruins zegt heel veel.

1: Er was geen capabele kandidaat in de VVD-fractie voor deze vacante positie. Maar geldt niet voor alle ministeries in het verleden, nu en in de toekomst dat uiterst capabele bewindslieden nodig zijn?
Was/is Eric Wiebes een fiscaal kanon als staatssecretaris en nu een doorgewinterde econoom op Economische Zaken?
Was er in heel Nederland geen betere staatssecretaris op Onderwijs in Rutte II en nu Minister voor Onderwijs in het huidige kabinet dan Sander Dekker?
Was Hennis Plasschaert de ideale kandidaat van het leger in Rutte II en Van Bijleveld haar gedroomde opvolger?
Was Stef Blok zo’n onmisbare geweldenaar dat er speciaal voor hem een nieuw ministerie moest worden opgetuigd, toen bleek dat Rutte vergeten was hem een pluchen ere plek te gunnen? Het lijstje kan ongelimiteerd worden aangevuld.

2: Bruno Bruins studeerde rechten en bestuurskunde, was directeur van vervoersmaatschappij Connexxion. Hij zat in de VVD-fractie ten tijde van de coalitievorming en gezien zijn achtergronden blijkbaar de ideale man als Minister van Medische Zorg en Sport (overigens ook al een kunstmatig nieuw ministerie!).

3: Het is uniek, de eerste keer na 1945 dat iemand van de oppositie toetreedt tot het kabinet, hoewel de PvdA meteen in een stuip trekt: We zullen dit kabinet niet steunen of gedogen, blijven het kritisch volgen. Van Rijn is vrijgesteld coalitieafspraken te verdedigen in de Kamer.

4: In hoeverre is Van Rijn dan zo kundig? Vanwege zijn opleiding en werkervaringen? Hij studeerde economie, was topambtenaar op verschillende ministeries, directeur-generaal Gezondheidszorg en CEO-pensioenfonds PGGM.
Wat waren dan zijn opvallendste zegeningen als “rots in de branding van het vorige kabinet?” (citaat Rutte). Die VVD-loftrompet klinkt overtuigend gezien de enorme bezuinigingen die hij in opdracht van diezelfde VVD binnen de zorg doorvoerde. Ook was hij verantwoordelijk voor de chaos na de invoering van het vernieuwde persoonsgebonden budget (pgb). Hij overleefde vele moties van wantrouwen omdat de gelederen van de regeringspartijen VVD/PvdA met roestvrijstalen fractiediscipline gesloten bleef!

5: Wat is COVID-19 anders dan alle andere belangrijke beleidsterreinen zoals het onderwijs, de zorg in algehele zin, de veiligheid, het milieu en alle prioriteiten op de andere ministeries?
Hebben de mensen op alle departementen niet recht op de vakinhoudelijk allerbesten als minister en staatssecretarissen? Hebben niet alle Nederlanders recht op de allerbesten aan de knoppen? Nu wordt er hapsnap geput uit een onvoorstelbare kleine fractie-vijver, een bv. met 17 miljoen ‘aandeelhouders’ onwaardig.

6: Al vanaf 2013 schreef ik reeds in meerdere boeken dat op elke positie in het kabinet de besten uit het bestand van 17 miljoen inwoners gezocht moet worden; partijonafhankelijk en uitsluitend vakinhoudelijk enorme kanjers. In een van die boeken noemde ik al eens de naam van Marcel Levi, gepokt en gemazeld in diverse geledingen binnen de zorg (dokter, docent, internist, wetenschapper, directeur AMC en nu ceo van een aantal ziekenhuizen in Londen (https://www.vn.nl/de-dokter-en-de-ceo/ )

7: Enkele relevante (of juist niet) citaten uit het AD, de Volkskrant, de NRC, de Telegraaf en Het Parool:
Rutte:
“De coronacrisis is groter dan de partijkleur.” (Alle andere beleidsproblemen dienen blijkbaar niet het landsbelang, blijven derhalve kleurgebonden partijbelangen dienen?)
“Ik heb nu niet iemand met zijn ervaring in de VVD-fractie zitten.” (Over 3 maanden wel? Is de zorg dan weer een speeltuinbal voor loyale partijgenoten met 0,0 kennis van de zorg?)
“We willen met de beste mensen deze crisis bestrijden.” (En de kiezers accepteren deze oogkleppenopstelling? Rutte bedoelt echt de besten uit maar 76 Kamerleden – en daarbinnen alleen het VVD-smaldeel - met bijna allemaal een studie bestuurskunde, economie of politicologie als bagage, wel of niet afgerond!)
“Van Rijn was een van de beste leden van het kabinet Rutte II.” (Hoe slecht moeten al die anderen dan wel niet geweest zijn? (zie punt 4) Nou knap slecht: Dekker, Hennis, Opstelten, Schippers, Van der Steur, Teeven, Weekers, Wiebes en Zijlstra (paar dagen Rutte III), om er maar eens enkele uit de VVD-stal alfabetisch te noemen.)

Wordt het niet hoog tijd om partijkleur te ontheiligen en dit idiote onbenullengeklungel, in het landsbelang, op de schroothoop te gooien?
Of wordt hier poker gespeeld? Gaan straks de VVD en de PvdA electoraal grote klappen maken, omdat ze zo genereus over de eigen schaduwen stapten, in het landsbelang dit keer, omdat er geen alternatief zou zijn?

Maar er is wél een alternatief. De move van Rutte met Van Rijn zou baanbrekend kunnen, nee moeten zijn om tot een alternatieve benadering van de politiek in het landsbelang te komen en niet specifiek een klein beetje voor 3 maanden met corona in een negatieve hoofdrol.
Beste Mark Rutte: Er is een alternatief: Het Alternatief Staatsbestel (AS) dat vele malen deskundiger is, daarnaast ook bijna volmaakt democratisch, volledig transparant, links noch rechts met ingebouwde referenda. Voorwaarde is dan wel anders te willen denken. Dan wordt niemand meer uitgesloten, is het afgelopen met partijpolitieke benoemingen, worden carrièrepolitici ingeruild voor echte volksvertegenwoordigers en worden partijen dienend i.p.v. leidend.
Als de media hier achter gaat staan, is dit AS-systeem een zegen voor Nederland en wellicht de politieke redding van België.

Reacties

 1. Loffens op 23-03-2020 om 00:03 uur:

  Laat het een zegen(vieren) worden!

  Anders denkend kan bevrijdende resultaten met zich meebrengen!

  Tijd zat met de Corona beperkingen om minstens inzage te doen in Alternatief Staatsbestel!

  Laat van je horen Rutte!

  Groeten vanuit het zo ook hongerige België

  Yoeka Ann L.

 2. Serge P. op 23-03-2020 om 11:30 uur:

  Een zwaluw maakt helaas geen zomer. De wens is de vader van de gedachten. Maar het is een begin en of dit het begin van het einde is -van dit geprezen gedachtegoed of van het achterkamertjes gekonkel- dat zullen we ervaren.

 3. Rients op 23-03-2020 om 11:48 uur:

  Beste Ann, Het zou beter zijn politiek nooit meer iets van Rutte te horen. Na invoering van het AS-systeem hebben mensen als Rutte en al zijn paladijnen in het kabinet geen schijn van kans ooit weer het pluche te mogen beklimmen.

  En Serge, welke burger zou in een echt democratisch ingericht staatsbestel gaan voor achterkamertjes tegenover volledige transparantie? En wie zou ertegen kunnen zijn om vast te blijven houden aan verkiezingsbeloftes?
  Het zijn de huidige machthebbers die het kiezersbedriegende systeem handhaven. Het antwoord ligt voor de voeten van de burgers!

  Beide bedankt voor de reactie

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?