AlternatiefStaatsbestel.nl

Oude wijn in hele oude zakken

16-09-2023 — Pieter Omtzigt was als Kamerlid de luis in de pels van de partijleiding, omdat hij eigenzinnig zaken oppakte, en nog goed ook.

Maar dan heb je ’t wel gehad. Pieter is nooit een volksvertegenwoordiger geweest. Al die keren dat hij in de pas liep (en dat was zeker jaarlijks 50 van de 52 weken) was hij één van het geheel. Hij was een trouwe partijvertegenwoordiger en stemde altijd slaafs met de fractie in het partij- en coalitiebelang mee. Ook nadat hij was afgesplitst.

Pieter was binnen het CDA, maar ook binnen de coalitie een paria, omdat hij een wandelende tijdbom was. Als hij het op zijn heupen had kon hij een onbestuurbare drone met explosieve lading zijn. Figuurlijk uiteraard, want men wist, dat wanneer hij zich ergens in vastbeet, hij niet makkelijk losliet, ook als alle Kamerleden van de coalitiepartijen de rijen gesloten hadden. Dat is overigens een onsmakelijk onderdeel van een niet functionerende democratie.

Iedereen, vriend en vijand, hoopte of vreesde dat Pieter een eigen partij zou gaan oprichten en het dan geheel anders zou willen gaan doen. Dat eerste klopt, het tweede helaas totaal niet.
In het geniep (in allerhande ‘achter’kamertjes werd van alles bedisseld) werd er aan een nieuwe partij gewerkt. Het politieke landschap zou danig worden opgeschud.

Want in de periode dat het nog gissen was of Pieter met een nieuwe partij zou komen, voer die spookpartij skyhigh in de peilingen. Achterlijke peilingen, immers gebaseerd op wat?
Een naam was nog niet bekend, de bemanning niet aan boord en als een Vliegende Hollander doolde het zonder ook maar één partijprogrammapunt over de Haagse slangenkuil. Geen partij, geen naam, geen Kamerkandidaten, geen programma en dan toch virtueel ruim 30 zetels. Hoezo democratie?

Reden te meer om dit onzalige niet deugende politieke systeem onderuit te halen. Alle hoop was op ons aller Pietertje gevestigd, op zijn vermeende democratische kruistocht. Maar het werd een enorme sof. Pieter wil verder binnen een onzalig systeem, met oudgedienden uit “zijn” CDA, met een naam ontleend aan iets van het WEF en het uitsluiten van partijen. Hij zoekt nog een premierskandidaat, omdat hij daar zelf niet geschikt voor zou zijn.

Waar gaan de kiezers straks op stemmen? Nog steeds op Pieter vanwege zijn naam? Op een totaal programma van wel 100 hoofdzakelijk CDA-standpunten, of op een nog te presenteren carrièrre glibberende opvolger van Pinokkio Rutte? Met een emmervol overlopende CDA’ers en gelukszoekers wordt het niets minder dan bedorven oude wijn in nu al stinkende oude zakken.

Wat blijft er dan over om op te stemmen? BBB (Build Back Better?) met ook al een hoog CDA gehalte met Monsanto connecties en Mona voor in het Torentje?
De vechtende Dierenvrienden, die elkaar als bij de beesten af het licht in de ogen niet gunnen? Ze staan allemaal pal voor de dieren, omdat die geen stem kunnen uitbrengen. Het wachten is op enkele duiven die koerend het voortouw nemen en aantonen dat vrede meer oplevert dan elkaar met vuur bestoken. Maar dat zal moeilijk worden. Allemaal fanatiek vóór de dieren, maar ook allemaal pro EU, NATO en WEF? Allemaal voor armoedebeleid, of toch ook enkelen voor lastenverlichting voor de rijken? Maar wel altijd unaniem stemmen in het kader van een wurgende fractiediscipline!

De combie PvdA/GL is gedoemd te mislukken. De oppersalonsocialist (Volle Frans) aanvoerder van alle andere salonsocialisten waaronder de verraders van de arbeidersidealen (PvdA) en het grachtengordelgajes (GL), ooit ontsproten uit communistische en pacifistische roots. Sociaal wordt er uitgesproken als zo sjaal en daarmee houdt het op.
Dan is er nog een zooitje ongeregeld, varierend van JA21 tot NEEVolt. Hom noch kuit naast VVD en 66. De ene voor de poen, de ander voor het fatsoen. De eerste houdt zich wel aan de ultra korte omschrijving, uitsluitend heel veel voor zichzelf, absoluut niet voor b.v. de middenstand. Die andere club in verval predikt als een slechtgelovige de heilige milieu-dogma’s waar ze zelf niet aan gebonden zijn. Hypocriet tot op het bot, wat ze in zichzelf gekeerd, categorisch ontkennen.

En over dogma’s gesproken: de relipartijen CDA, CU, SGP en Denk(?) hebben grondwettelijk geen bestaansrecht. We zijn toch een seculier land? Dat wil zeggen dat kerk en staat gescheiden blijven. Dus opkrassen, terug naar de Bible Belt.

Dan heb je nog de SP, PVV en FvD. De eerste sluit de VVD uit en verliest al 4 verkiezingen lang steeds meer terrein. Spreekt dus niet aan. PVV wordt uitgesloten, maar is geen partij, slechts een eenmansorganisatie, waar Geerts wil wet is. Toch wil Wilders water bij de wijn doen om samen met de VVD, BBB en NSC (van Pietertje) te gaan regeren. Standpunten inleveren om mee te mogen doen om vervolgens tijdens de coalitiebesprekingen nog een karrevracht aan idealen overboord gooien? Landsbelang? Achterbanbelang? Eigenbelang?

En FvD? De hoop was een tijdje dat zij het Haagse inteeltisme de nek om zouden draaien. Helaas. Ook Forum wil functioneren in een fout systeem, stellen een kandidatenlijst op waar de leden niet over gaan. Immers, niet Gideon op 2, maar Thierry’s vriendje Freek Jansen. Net als Ouwehand van de dieren. Winnaar van een stammenstrijd en intussen een bevriend persoon als campagneleider opgevoerd. Landsbelang? Achterbanbelang, of ook hier eigen belang?

Kortom: De hoogste tijd voor partijen die weigeren coalities te sluiten, waardoor alle volksvertegenwoordigers er toe doen. Temeer daar ze een eigen achterban vertegenwoordigen en ook aan die achterban verantwoording afleggen en niet aan de regenten en partijelites.
Een volledige uitleg is te vinden in het boekje: “Het Nederlandse volk verdient een echte democratie”.

Reacties

 1. Paul op 16-09-2023 om 13:04 uur:

  Een correct overzicht. FvD heeft veel stemmen verloren die het narcistisch gedrag van Thierry. Dat is jammer omdat hij de meeste dingen heel scherp ziet. Maar als je begint over "de uil van Minerva", dan raak je veel mensen kwijt.

  Met betrekking tot de PVV: ook Geert zegt af en toe dingen die onhandig zijn zoals "kopvoddentax". Enige nuance zou in hun voordeel zijn.

  BVNL vind ik goede standpunten hebben. Wybren is vaak goed voorbereid, maar de ledenlijst is gewoon slecht.

 2. Rients op 16-09-2023 om 13:40 uur:

  Beste Paul, dank voor je aanvullingen. BVNL heb ik bewust hier niet genoemd, omdat ik contact met Wybren en Henk heb gehad, hen het boekje heb gegeven dat ze enthousiast ontvingen.
  Ze zouden naar aanleiding daarvan zelf weer contact opnemen, maar helaas na zo'n 3 weken nog steeds niet!

 3. Fredjohan op 16-09-2023 om 14:22 uur:

  Hoe heerlijk eenvoudig was de oude zuilensamenleving vergeleken met de huidige politieke chaos.

 4. Rients op 16-09-2023 om 15:42 uur:

  Beste Fredjohan, ook toen was het verre van democratisch. Het ligt aan het systeem. In https://rientshofstra.nl/boeken/het-nederlandse-volk-verdient-een-echte-democratie wordt aangegeven hoe het zou moeten. Met echte volksvertegenwoordigers, referenda, deskundigheid en transparantie.

 5. Remco op 18-09-2023 om 14:09 uur:

  Waarom helpen jullie niet EPN - dé politieke beweging die vertegenwoordigers hun mandaat van de kiezer laat verdienen -groot maken?

 6. Rients op 18-09-2023 om 14:43 uur:

  Beste EPN,

  Wie is/zijn EPN? Op Google krijg ik een notarisorganisatie.
  Heb je contactgegevens van die politieke beweging?

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?