Democratie hoeft geen loos begrip te blijven
16-02-2022 — In een democratie worden de kiezers vertegenwoordigd, niet partijelites en zeker geen super-multinationals.
Als we deze simpele, maar ware constatering loslaten op Nederland, dan zijn we verre van een democratie.
Immers, de bevolking mag eens in de vier jaar een rondje roodkleuren. In de meeste gevallen gebaseerd op bovenbuikgevoelens, op enkele nog net wel bekende partijstandpunten, of op een gelikte liegende kandidaat die het op de t.v. beter doet dan een wellicht goed ingevoerde, maar minder tot de verbeeldingsprekende tegenstander. Echter het rode rondje blijkt eigenlijk elke keer niets meer of minder te zijn dan het verstrekken van een blanco mandaat.
Heeft een partij het naar de mening van de mainstream media goed gedaan en komt de lijstrekker ‘charmant’ en goed gebekt over, dan is de stem al gauw vergeven. Vergeven zonder alle standpunten van de partij te kennen. Heeft zo’n partij na de verkiezingen recht op b.v. 13 zetels, dan surfen er 12 mee op de uitstraling en het succes van de lijsttrekker. Tenzij er bij uitzondering iemand op de kieslijst lager dan de partijleider (Rita Verdonk en recentelijk Pieter Omtzigt) zelfstandig de kiesdrempel haalt. Beide genoemde politici zijn wel de partij uitgewerkt, maar dat terzijde.
De partijsurfers zijn voor beëdiging wel bereid geweest hun mening thuis te parkeren en zich slaafs in een fractiedisciplinekorset te hijsen. Ook als de partijleider met allerlei concessies eigen standpunten inlevert en bereid is minderheidsstandpunten van beoogde coalitiepartijen uit te gaan voeren als zijnde meerderheidsstandpunten.
Bijna altijd heeft de coalitie naast een meerderheid in de Tweede Kamer ook een meerderheid in de senaat, maar nu even niet. Senatoren hebben niet deelgenomen aan de vorming van een kabinet dat na langdurig wheelen en dealen tot stand komt. Achterkamergesjoemel zonder de eigen achterban in te lichten, laat staan de eigen kiezers toestemming te vragen. Van de senatoren wordt automatisch aangenomen dat ze loyaal hun partijleiders steunen. Kortom geen democratie, maar een dictatuur van een ondemocratisch en middels een hoog handjeklapgehalte tot stand gekomen regeerakkoord.
Maar nu heeft de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid en dat is een eerste stap richting democratie, echter nog lang geen zegen. Dat er zoveel partijen zijn is de voorloper van dat eerste stapje. Hoe meer partijen, hoe moeilijker het is om kiezersbedriegende coalities te vormen. Een tweede stap(je) zou bij de volgende verkiezingen kunnen leiden tot zoveel partijen/partijtjes, waardoor het onmogelijk wordt genoeg partijtjes op 1 lijn te krijgen, waardoor er geen kabinet oude stijl meer te vormen is. Een zegen voor een land dat het tot nu toe moet doen zonder democraten.
Kijken we alleen maar even naar drie actuele gevalletjes.
500 Miljoen bezuinigen op de jeugdzorg. Een jeugdzorg die er al jaren een puinhoop van maakt. Een jeugdzorg die de belangen van leidinggevenden en uitvoerders ver boven de belangen van kinderen in de knel stellen.
Los van mijn politieke voorkeur zie je nu hoe het kabinet in de kramp schiet, nadat een meerderheid van de Senaat tegenstemt. (waarbij het FvD wonderlijk genoeg niet met de oppositie mee tegenstemt, maar ook dat hier even terzijde!).
Ook het voorstel van het kabinet om het basispensioen niet mee te laten stijgen met het minimumloon, terwijl de inflatie de 6% overstijgt, wordt afgewezen. Vooralsnog geen steun van de Senaat.
Waar het ten derde gaat om het belasten van vermogen, is dit zelfs voor CDA-senatoren een heilig bruggetje te ver. Handen af van de vermogenden is het weinig liberale VVD-standpunt dat het CDA verdeeld onderschrijft, maar het merendeel van D66 en de CU door de strot is vergaderd. Behalve nu dus in de Senaat. Had de coalitie, zoals gewoonlijk ook een meerderheid in de Senaat, dan waren het 3 hamerstukken geweest ondanks ellenlange zinloze discussies, interpellaties en amendementen. Het land -en dan m.n. het niet vermogende deel- zucht onder een VVD-doctrine, dat als meerderheidstandpunt slaafs door de andere 3 coalitiegenoten in de Tweede Kamer wordt uitgevoerd
Zo (met wisselende meerderheden) zou ons land op alle punten bestuurd moeten worden. Op voorwaarde dat de meesurfende Kamerleden op eigen kracht een Kamerzetel verdienen. Kamerkandidaten die op basis van een eigen privéprogramma (deels partijprogramma?) worden gekozen en bewindslieden die vanwege hun extreme vakkennis en kunde partijonafhankelijk worden benoemd. ( Dit, en veel meer hervormingen zijn hier te vinden.) Alles kan eenvoudig worden vertaald naar een gemeentelijk- en provinciaal niveau.
Pas dan wordt er recht gedaan aan de wil van het volk. Pas dan mag op een bescheiden wijze gesproken worden van democratie. En wordt ons land ook nog eens deskundiger geleid. Alles zo transparant mogelijk. Deze 3 voorbeelden gaan al iets richting een Alternatief Staatsbestel, hoewel er nog minimaal 90% te winnen valt.
Kiezers hebben ‘t recht om mee te beslissen: het gaat immers om en over hen. De inwoners van ons land mogen niet meer afhankelijk zijn van de grillen van een door multinationals aangestuurde Minister President. Een MP van welke signatuur dan ook!
Reacties
-
Tigron op 16-02-2022 om 21:57 uur:
Het zou al een mooi begin zijn indien er niet op voorhand partijen worden uitgesloten van een samen te stellen coalitie.
Een mooie oplossing zou zijn dat de partijen met de meeste stemmen samen gaat met de partij die daar onder zit met het aantal stemmen.
Indien dat geen meerderheid geeft dan de partij die dan de meeste stemmen kreeg, enz.
Op deze manier krijgt men een regering die de kiezer heeft gekozen.
Ook dan zal het een klus worden om binnen die partijen alle neuzen dezelfde kant op te krijgen en een regeerakkoord op tafel te leggen.
Het geeft de politiek dan in ieder geval een vleug van democratie.
En voor alle andere politieke puinhopen suggesties aan te dragen is deze ruimte ontoereikend. -
Harrie de Swart op 16-02-2022 om 22:39 uur:
Het hele idee van een coalitie, die de meerderheid van de zetels heeft, wijs ik af. Ik geef de voorkeur aan een uiterst deskundige ministersploeg, die voorstellen doet aan de kamer die dan vervolgens met wisselende meerderheden wel of niet geaccepteerd worden. De deskundige ministers, indien behorend tot een partij, dienen proportioneel verdeeld te zijn over de verschillende partijen. Maar ook ministers hoeven geen binding te hebben met een partij. Deskundigheid en inzet zijn belangrijk, iets wat nu totaal ontbreekt!
-
Rients op 16-02-2022 om 23:40 uur:
Beste Tigron, in een AS-systeem kan niemand meer worden uitgesloten. Elk besluit wordt in stemming gebracht waarbij alle 150 Kamerleden stemmen conform hun privé programma waarop ze zijn gekozen. Elke minister kan op voorhand gaan shoppen als die een wetsvoorstel wil gaan inbrengen. Geen gelieg en bedrieg-praktijken meer. Een verademing voor de kiezers! Weg met dominerende partijelites, gesjoemel en handjeklap aan de top!
Harrie, je begint als een aanhanger van AS, maar dan wil je weer partijpolitieke ministers. Die macht mogen partijen nooit hebben. Partijonafhankelijke supertoppers op hun vakgebied ipv partijafhankelijke vakinhoudelijke onbenullen waar we het nu mee moeten doen. (Hugo van de zorg naar wonen, hoe idioot kan men het bedenken) -
Qvic op 16-02-2022 om 23:51 uur:
Waar hebben wij het over? Het volk kan niet stemmen.Je geeft bij de illusie stemmen met je stempas jouw eigen soevereiniteit weg aan andere, die ermee kunnen doen wat ze willen. Wat wij kennen in de fictie als regering is in werkelijkheid het managersteam van het commerciële bedrijf STAAT DER NEDERLANDEN coöperatie waar Rutte de CEO van is. De rest van de 2e en 1e kamer zijn niets minder dan acteurs, die toneelstukjes opvoeren voor de illusie dat we geregeerd worden. Zodat het net lijkt alsof we in een democratie leven. Het volk is al bij zijn geboorte registratie dood en verbeurt verklaard, zodat de mens van vlees en bloed op papier een natuurlijk persoon werd en toegeëigend werd door het bedrijf STAAT DER NEDERLANDEN als eigendom. Zolang jij de illusie hebt dat jij dat bent, betaal jij belastingen en zijn al jouw eigendommen al van de staat. Want jij bent dan een werkslaaf van de staat. Al jouw veronderstelde rechten, zijn gewoon privileges, die de staat kan intrekken als zij dat uitkomt. Zoals je rijbewijs/ID bewijs innemen of verplichten na 5 of 10 jaar deze te vernieuwen of zoals de QR-code laten vervallen, als je niet bij bent met je vergiftigde injecties. Zolang jij het idee houdt dat jij die natuurlijke persoon bent, zul jij niets bezitten, zul je niet te zeggen hebben of geen enkel recht hebben. Je hebt zelfs geen zeggenschap over je lichaam, ook niet over je gezondheid, ook niet over jouw eigendommen, ook niet over jouw kinderen. Kijk voor meer informatie op: https://burgerrechtsherstel.com/
https://herstelderepubliek.wordpress.com/2022/02/10/stempas-is-machtiging-voor-overheidsagenten-om-ongebreideld-misdaden-te-begaan-de-staat-is-uw-vijand/#more-85264 -
J. C. Th. Köhler op 17-02-2022 om 00:56 uur:
Als we de echte democratie terug willen, moeten we de stemming in het parlement (Eerste én Tweede Kamer) veranderen. Niet meer stemmen per fractie, maar hoofdelijk. En geheim. Dat is eenvoudig te regelen door te stemmen per computer. Iedereen drukt "voor of tegen" in. Binnen een minuut is de uitslag bekend. Niemand weet echter wie voor of tegen gestemd heeft. Dan pas krijg je echte volksvertegenwoordiging.
Hetzelfde geldt bij de parlementsverkiezingen. Verkiezingen in twee ronden. De twee partijen die in de eerste ronde de meeste stemmen haalden, gaan naar de tweede ronde. De partij die dan de meeste stemmen haalt, wordt de kabinetsformateur en regeringsleider. De andere partijen krijgen zetels naargelang ze stemmen hebben behaald in de eerste ronde.
Dan hoeft de kabinetsformatie ook niet langer te duren dan hooguit een week of twee. En het volk weet dat de partij die gewonnen heeft, het land gaat besturen. Niet met compromissen, maar gewoon zijn eigen partijprogramma uit voeren. Dus geen achterkamertjes, maar échte democratie. -
Marcel op 17-02-2022 om 08:52 uur:
@dhr Köhler,
Doe maar gewoon op papier, met rood potlood.
Iedereen hetzelfde papiertje, zelfde potlood.
Dan onthouden ze in Den Haag misschien ook beter voor wie ze het doen.
Laten we, gezien de malversaties met stemmachines in de VS, maar ook hier (hele vreemde verkiezingsuitslag) maar niet vertrouwen op degenen die de software voor de computer maken en de computer beheren. -
Rients op 17-02-2022 om 10:29 uur:
Qvic, Jij beschrijft de huidige situatie, na invoering van AS is het daarmee afgelopen.
Köhler, Lees het AS principe eens en je wordt op je wenken bediend. Alleen geen partijpolitieke benoemingen meer, ook niet in het kabinet. Zelfs de invulling van het staatshoofd kan dan structureel worden aangepakt.
Marcel, Met het rode potlood is de democratie niet in te voeren. Het huidige politieke systeem is in en in rot. Alleen AS biedt echt perspectief. Neem eens 10 min om het AS-programma te lezen. AS is geen politieke partij!!! -
scherpschutter1943 op 17-02-2022 om 12:35 uur:
De staat is je ergste vijand
-
J. C. Th. Köhler op 17-02-2022 om 14:38 uur:
Rients,
heb braaf het AS-programma gelezen en het stuk over de Fluwelen Revolutie.
Er zijn me twee dingen in het oog gesprongen.
1e Waar hij/zijn staat moet ook zij/haar gelezen worden. Hier kan ik absoluut geen sjokela van maken. Op wie slaat de keus "hij/zijn"? En naar wat verwijst "zij/haar"?
2eGedetailleerde politieke programma’s
-Alle politieke partijen/kandidaat Kamerleden die aan de verkiezingen meedoen moeten gedetailleerd in hun partij- en verkiezingsprogramma omschrijven wat de (partij)standpunten zijn ten aanzien van alle gangbare onderwerpen per departement, ook wat betreft de plannen die bewindslieden beogen te behandelen. Daartoe kunnen ministers of staatssecretarissen gezien hun langetermijnplanning (wordt later uitgelegd) aan alle TK-leden opdrachten geven. -
J. C. Th. Köhler op 17-02-2022 om 14:48 uur:
Ging niet helemaal goed, Rients. Hier komt-ie nog een keer, maar dan zoals ik bedoelde.
Ik heb braaf het AS-programma gelezen en het stuk over de Fluwelen Revolutie.
Er zijn me twee dingen in het oog gesprongen.
1e Waar hij/zijn staat moet ook zij/haar gelezen worden. Hier kan ik absoluut geen sjokela van maken. Op wie slaat de keus "hij/zijn"? En naar wat verwijst "zij/haar"?
2e Daartoe kunnen ministers of staatssecretarissen gezien hun langetermijnplanning (wordt later uitgelegd) aan alle TK-leden opdrachten geven.
Dit is de wereld op zijn kop. Tweede Kamerleden (Eerste Kamerleden ook, maar daar gaat het nu niet over) zijn volksvertegenwoordigers, die zónder last (vroeger ook zonder ruggenspraak) hun werk moeten kunnen doen. Zonder last betekent dat zij, die Tweede Kamerleden, van niemand opdrachten hoeven aan te nemen. Als je in gaat bouwen dat iemand, wie dan ook, hen opdrachten mag geven, is de onafhankelijkheid weg. Alleen al hierom zou ik me nooit achter het AS-principe kunnen stellen. -
Rients op 17-02-2022 om 16:48 uur:
Beste heer Köhler, TK-leden horen er uitsluitend te zitten voor hun eigen achterban, niet voor een achterban met geheel tegengestelde belangen. En ze behoren totaal niet 4 jaar gezegend te zijn met een blanco mandaat, ingekapseld door een wurgende fractiediscipline. Het huidige stelsel met kruiperige machtswellustelingen, narcisten, super-ego's en/of psychopaten heeft HE-LE-MAAL niets met democratie te maken, maar is een garantie dat de belangen van de elite gewaarborgd blijft. Daar mag u voor zijn, ik ben daar pertinent en mordicus tegen. Evenals partijpolitieke benoemingen. Dat werkt vriendjespolitiek, corruptie en incompetentie in de hand.
U hoeft het uiteraard niet met het AS-systeem eens te zin, maar dat is 10-tallen malen democratischer dan de slangenkuil waar bovengenoemde types vrijspel hebben, aangestuurd door partijelites en machtige lobbyisten.
Weg met last en ruggespraak beperkingen, maar verantwoording afleggen aan de eigen achterban en doen wat die wil! Een volksvertegenwoordiger (hij/zij) dient het deel van het volk dat op die kandidaat heeft gestemd. Nu bepalen gewetenloze carrièrepolitici zonder ruggengraat die doen wat de partijelites willen, ook al staat het dwars op de eigen verkiezingsbeloftes.
Plaats een reactie
Recente artikelen
- Is Nederland een vervloekt land?, 05-07-2024
- Gezond Verstand, met welke toegevoegde waarde?, 29-06-2024
- “Onze” democratie verder in verval?, 15-06-2024