AlternatiefStaatsbestel.nl

Democratie? Welke?

21-06-2020 — Prachtig al die initiatieven om overal demonstraties te organiseren tegen de inperkingen van democratische waarden en beknotting van mensenrechten

Krankzinnig dat de overheid op ondemocratische gronden met verwijzing naar een corona-uitbraak onwelgevallige demonstraties kan verbieden. Dat er na de massale demonstratie op de Dam geen corona-gevallen konden worden bijgeschreven, werd in de overwegingen tot verbod niet meegenomen.

Maar wat heeft de Dam-bijeenkomst en wat zouden alle demonstraties in Den Haag, Maastricht en vele andere steden effectief hebben kunnen veranderen? Wellicht iets in de marge.
De kans dat er hardhandig zou worden ingegrepen was niet uitgesloten, ondanks dat het op de Dam uiterst vreedzaam is verlopen

Maar na de demonstraties gaat het leven ‘gewoon’ verder. Rutte belooft te onderzoeken wat er anders kan en gaat vervolgens werken aan verkiezingsvoorbereidingen. Hij zit nog na te genieten van de hoge scores in de polls en het afzeggen van Wopke Hoekstra, een gedegen rivaal binnen het CDA. Want - dat realiseert Rutte zich als geen ander - de democratie gaat om en over slechts enkele poppetjes. Mark Rutte tegen Hugo de Jonge, met Sigrid Kaag als mogelijke outsider, zoals het in de VS tussen twee superrijken, met een compleet programma gaat.
De kiezers op Trump krijgen het hele programma erbij. Een programma waar ze wellicht voor zo’n 50% achter staan, omdat ze tegen 51% van Bidens programmapunten zijn, als er überhaupt al naar de programma’s wordt gekeken. (Kennedy won ooit dankzij een tv optreden, terwijl de radioluisteraars naar Nixon neigden.)

Terug naar Nederland: Ook bloemen leggen bij gemeentehuizen en de vlag halfstok hangen zal niets wezenlijks veranderen. Na maart 2021 zijn de verhoudingen binnen de Tweede Kamer uiteraard anders dan nu, maar alle partijen zijn uit op (regerings)macht en zullen binnen dit particratische systeem aan de coalitietafel willen aanschuiven, bereid zijn kiezersbeloftes te schenden. Dit wordt van elke coalitiegenoot verwacht, met als beloning het binnenhalen van andere minderheidsstanpunten, waar de gesprekspartners weer niets mee hebben. Wurgende fractiediscipline moet ervoor zorgen dat zo’n kabinet de vier jaar vol kan maken. Kortom er verandert niets, met extra nood- en spoedwetten kan het alleen maar erger worden.

Een alternatief kan worden afgedwongen als steeds meer mensen het voorgaande niet meer pikken en er rellen uitbreken met een revolutie als gewelddadig dieptepunt. Chaos kan ontstaan, zeker als niemand een plan heeft om de nepdemocratie wel democratisch te maken. Zeker ook als er geen regie is en geen prominente regisseurs zijn die ons land naar een betere en eerlijkere toekomst kunnen leiden. Niet uitgesloten is dat het leger dan gaat ingrijpen en dat de oude machthebbers met andere trekpoppen een nog tirannieker systeem gaan invoeren, waardoor we van de drup in een stortbui komen.

Een derde mogelijkheid is het Alternatief Staatsbestel. Dan kunnen op vreedzame wijze de burgers centraal komen te staan en eventuele partijen puur dienend een functie verdienen. Dan krijgen we een zeer acceptabele democratie met zeer deskundige partijonafhankelijke bestuurders en ingebouwde referenda. (Lees hiervoor de Uitgangspunten als samenvatting en vervolgens de Pluchen Revolutie als mogelijke invulling)
Alleen moet er wel anders worden gedacht, dus niet in termen van het huidige particratische systeem en moeten partijen dit systeem willen omarmen.
Tot nu toe heeft alleen WilNu.nu het Alternatief Staatsbestel (AS) als Pluchen Revolutie in het programma als speerpunt opgenomen.

Een 4e mogelijkheid (de snelste) is een goed georganiseerde en goed geplande revolutie, met de intentie AS zo snel mogelijk in te voeren.

Reacties

  1. herwig op 22-06-2020 om 09:53 uur:

    Je hebt volkomen gelijk hoor beste Rients, er is dringend verandering nodig, maar de machtshebbers zitten gebeiteld, en voelen absoluut de noodzaak niet om het democratischer te maken, integendeel.Particratie is een val zoals het er nu uitziet zonder dringende en verregaande wijzigingen. De burger kijkt er naar en kan niets doen. Als we nog verkiezingen zouden hebben in België omdat de regeringsvorming maar uitblijft ... zouden ze beter op de kiesbrief ons de keuze laten om verder te gaan met de particratie of dat er professoren opdracht moeten krijgen een nieuw systeem uit te dokteren die aan de verwachtingen van onze tijden voldoet. Uw Alternatief Staatsbestel is denkelijk een noodzakelijk iets willen we een bestuur hebben waar democratie echt omarmd wordt. Veel succes verder, en vooral goede moed!!

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?