AlternatiefStaatsbestel.nl

Wat als Rutte was verslagen door Eurlings

26-01-2019 — Een fragment uit Revolutie: Wat als ...? uit 2015

De setting is in de kroeg. Vier mannen komen elke donderdagavond kaarten en politieke en/of maatschappelijke problemen bespreken. Een vijfde aanwezige is Gerben die het Alternatief Staatsbestel heeft ontwikkeld.
Hier een fragment uit hoofdstuk 19:

Net op dat moment kwam in Nieuwsuur van tien uur het bericht dat Camiel Eurlings heeft afgedaan als topman van de KLM. De wonderboy van het CDA, Limburger en katholiek vliegt eruit. Hem werd in het journaal een gebrek aan leiderschap verweten, naast onzichtbaarheid tijdens de ruim twee weken durende pilotenstaking bij Air France die miljoenen euro’s schade opleverde. Ook na de ramp met de MH17 was van hem geen schim te ontwaren. Daarnaast werd Eurlings ook nog eens een gebrek aan visie verweten. Een prijsvechtersbedrijfje als Ryanair is de KLM in omzet al voorbij. “Ontslag was onvermijdelijk” aldus Astrid Kersseboom.
“Nou, Thorbecke? Wat is jouw eerste reactie?” Strein zette Gerben voor het blok. Hij reageerde echter zeer gevat: “Als minister-president heb ik hier uiteraard geen mening over. Als Nederlands staatsburger natuurlijk wel. Off the record kan ik er wel iets over zeggen. Ik zeg altijd: ‘Wat als!’ Juist ja, ik zie uw verbaasde gezicht, maar alleen ‘Wat als….?’ volstaat hier.”
“Kom op, Gerben. Jij kan beter dan dit. Hier win je de verkiezingen niet mee,” zei ik om hem verder uit de tent te lokken.
“Ik bedoel dat dit nu precies is wat ik steeds bedoel. Laten we eens uitgaan van een hypothese die best werkelijkheid had kunnen zijn. Wat als, ik zeg nadrukkelijk wat als Eurlings niet aan een gezinnetje had gedacht, of net als Mark Rutte geen relatie had. Dan was hij fractievoorzitter en partijleider geworden in plaats van Sybrand van iets en nog wat Buma. Ervan uitgaand dat Buma meer kwaliteiten heeft dan ventje Eurlings, had de laatste waarschijnlijk veel meer stemmen opgehaald dan onze adellijke provinciegenoot. Want ja, het oog wil ook wat. Volgens velen uit het zuiden heeft Buma geen uitstraling, Camieleke wel. Als ik me nog goed herinner, is in Nederland net iets meer dan de helft gelovig. Als goedlachse Limburger met een ‘lekker kontje’ valt hij ook nog eens goed bij de vrouwtjes. Zeker als hij vrijgezel zou zijn geweest. Met zijn zachte g-blabla was hij veel populairder geweest dan saaie Sybrand. Misschien had hij veertig zetels gehaald, waarbij hij ook PVV’ers uit Limburg had aangetrokken die nu VVD hebben gestemd. Dan had Rutte met achtendertig zetels een tweede plek ingenomen en Camiel het torentje. Dan hadden we een zeer rechtse regering van CDA en VVD, bij toerbeurt gesteund door rechtse one-issuepartijen als PVV, D66 en SGP.
Hadden we een onervaren leider als stagiair gekregen die later - te laat - incompetent bleek te zijn. Een jongetje dat de politiek zou hebben misbruikt binnen een zich democratisch voordoend pretpark, alvast voorsorterend op een werkplek later binnen het bedrijfsleven, nadat hij aan de Hofvijver wat groter was gegroeid. Kunnen jullie je nog de CDA-ledenvergadering herinneren, net voor die krankzinnige gedoogconstructie, waar Henk Bleker zo schitterde, toen een camera zijn ‘Maxima’traan zo fonkelend de huiskamers inslingerde? Toen stond Camiel emotioneel op, om de ook al uit Limburg komende strateeg Maxime Verhagen tot tranen te ontroeren, door hem een groot aantal ingezegende pauwenveren de endeldarm in te rammen. Saluerend als Hennis in volle glorie. Camielulleke dus, die we nu als minister-president democratisch gedoogd als kabinetsvoorzitter en landleider in de Trêveszaal hadden kunnen hebben. Een man zonder capaciteiten, visieloos en verstoppertje spelend als 'nodig zijn' moet worden voorgewend. Een vlot, met slappe Limburgse tongval doorspekt babbelkontje, waarmee de bv Nederland het met veel nationale schade en internationale schande zou hebben moeten doen. De staat der Nederlanden als proefobject voor aanstormende brokkenpiloten. Gelukkig is hij op tijd - helaas wel via het geëffende politieke glibberpad - het bedrijfsleven in geschaatst met alle scheve misslagen van dien. En wat gaat het CDA zeggen? Nou mannen? Wat staat er morgen in de kranten? Kom op, laat je hersenen eens vlot een dagje vooruitkijken? Gokje Strein? Wedden dat ergens een vette kop wordt afgedrukt dat Eurlings weer welkom is in het elitaire machtscentrum van het CDA!”
“Om wat moeten we wedden als we allebei hetzelfde denken?” vroeg Strein. “Wat wordt dan de inzet die we allebei gaan winnen? Nee, Gerben, met jou wed ik niet. Ik vrees dat je gelijk hebt.”
“Daarom zeg ik altijd: ‘Wat als…?’ bij dit soort berichten. Want als mijn hypothese zo gek nog niet is, kan zoiets in het huidige systeem nog steeds. Waarmee nog maar weer eens een keer overduidelijk wordt bewezen, hoe ongelofelijk klungelig en ondeskundig alles in elkaar steekt. Een systeem dat wij al decennialang krampachtig democratisch blijven noemen. Partijtoppers kunnen als minister oefenen, bestuurlijke ervaring opdoen en zich voorbereiden op een lucratieve baan na de politiek.
Als alle Nederlanders wakker worden en gezamenlijk vol 'onvrede' de rode keuzepotloden bundelen, kan het zoveel beter. Zeker weten. Zo, en nu een borrel van Sonnema.”
“Of van jou?” kon kroegbaas Peet niet nalaten commercieel weer een i van een punt te voorzien.

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?