AlternatiefStaatsbestel.nl

FvD de winnaar? Nee, kiezers de verliezers!

21-03-2019 — In een democratie wordt ervan uitgegaan dat de wens van de burgers de eerste prioriteit heeft.

Helaas is de werkelijkheid anders. Niet de burgers, maar de partijelites bepalen. Dit ondanks het vreemde gegeven dat wel 4 partijen een hoofdletter D in hun naam hebben. (VVD, CDA, D66 en nu ook FvD.)

Er vindt een behoorlijke verschuiving plaats, maar verandert er ook iets wezenlijks?
Er is behoorlijk anti-coalitie gestemd, terwijl het om de provincies en waterschappen had moeten gaan.

Dat aan provinciale verkiezingen de partijpolitieke benoemingen voor de senaat worden gekoppeld, is verre van democratisch. Geen enkele senator wordt door het volk gekozen en kan dus ook niet worden afgerekend op competentie, onpartijdigheid, kennis en kunde.

De opkomst van FvD en eerder de PVV en daar weer voor de SP geeft aan dat er structureel iets mis is. (evenals de gele hesjes) De intrede van elk van deze partijen heeft niet of nauwelijks iets wezenlijks veranderd. Zeker niet ten aanzien van het systeem, waarbinnen (principiële) standpunten, waarop kiezers juist hun keuze hebben gemaakt, worden verkwanseld. D66 is hiervan het duidelijkste bewijs.

Het machtsdenken is met de intrede van FvD niet veranderd. Hooguit wordt door toedoen van deze partij de oude elite (door Baudet het kartel genoemd) vervangen door een nieuwe elite. Let wel: de hunne!

Gevolg zou kunnen zijn dat verliezende partijleiders ter discussie komen te staan, met Buma en Asscher voorop, maar ook nieuwkomers als Marijnissen en Jetten. Alsof partijen en partijleiders ook maar iets met democratie te maken hebben. Wilders is enig lid van de PVV, is niet te wippen. Terecht dat deze partij geen D in de naam voert.

Een ander gevolg is dat de versnippering doorzet en over 2 jaar weleens voor problemen zou kunnen gaan zorgen wanneer er een coalitie gevormd moet worden. Met 5, 6, 7 of nog meer partijen? Hoeveel kiezersbeloftes moeten dan gebroken worden? En dan weer alle TK-leden van de coalitie de mond snoeren in het belang van de macht. (fractiediscipline)

Maar vanaf 20 maart worden de democratische waarden nog verder geschonden: de coalitie heeft fors verloren. Heeft daarom de steun van GroenLinks of FvD nodig. En dat is niet ‘gratis’. Er zal nog meer water bij de kiezer bedriegende wijn worden gedaan.

Dankzij de voortschrijdende versnippering komt AS steeds meer in beeld. Als dan ook de bewindslieden daarna als echte deskundigen partijonafhankelijk worden aangezocht, wordt een mooie vorm van democratie gekoppeld aan echte deskundigheid.

Dus nee, met de winst van FvD is de democratie nu geen stap dichterbij gekomen. De onvrede krijgt er een nieuw gezicht bij, zonder dat er iets verbetert, laat staan wordt vernieuwd.

Daarom feliciteren we Nederland met het verlies van de coalitie, maar niet met de winst van FvD. Dit forum is nieuw lood om oud ijzer. De kiezer blijft de verliezer. Hoe het wel kan?

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?