AlternatiefStaatsbestel.nl

Vreedzame oplossing Gele Hesjes

10-12-2018 — Waar je ook kijkt, overal heerst onvrede over de kloof tussen burgers en de (politieke) elite.

De Gele Hesjes-beweging in Frankrijk ontstond over de energieprijzen. Het breidde zich uit tot ver buiten de Franse grenzen. De energietarieven waren slechts een aanzet, een vonkje in een vat buskruit.

Immers de onvrede onder de burgers beperkt zich echt niet tot een opslag op de energieprijzen. Frankrijk prees zich gelukkig met een ‘onafhankelijke’ president die, naar later bleek, een totaal verkeerde keus was. Wellicht nog de beste onder de slechten. Een teken aan de wand?

Engeland gaat gebukt onder een gebrekkig of geen Brexit-akkoord. Tevreden zal niemand zijn. Door een simpele ja/nee-vraag mochten de Britten zonder kennis van alle ins en outs stemmen.

In België valt de regering Michel I vanwege een niet breed gedragen migratie-pact en gaat als een minderheidsregering Michel II gehandicapt verder.

In Duitsland is een enorme weestand tegen Angela Merkel waardoor extreme groeperingen de negatieve aandacht trekken.

Amerika is klaar met Trump, Trump nog niet met Amerika en de pedonetwerken.

In al die landen bepalen enkelvoudige kopstukken of kopstukken met een kleine elitaire partijtop vlakbij op de achtergrond. Kopstukken die ver van de burgers afstaan. Heel ver!

En in Nederland? Vraag elke willekeurige burger. Die zal antwoorden blij te zijn om hier te mogen wonen en dan komt er steevast een maar. Dan blijken veel mensen toch zeer ontevreden te zijn.

Rutte wordt in brede kring verketterd door zijn commitment aan de multinationals, het vele beloven en beloftes breken, zijn onvoorwaardelijke steun aan Europa en zijn apathische houding ten aanzien van de minima.

De btw op gezonde voeding en eerste levensbehoeften gaat van 6 naar 9%, de hoogste belastingschijf gaat van 51 naar 49%, de aow-leeftijd stijgt steeds verder, de pensioenen zijn al jaren bevroren, het ontslagrecht wordt versoepeld, de zzp’ers zijn aangeschoten wild, circa 600.000 mensen, waaronder veel kinderen, leven onder de armoedegrens, de voedselbank is een ingeburgerd fenomeen, de bonussen aan de top (o.a. van door belastinggeld geredde banken) lopen weer sky-high op, huisuitzettingen vinden nog dagelijks plaats, eigen risico in de zorg blijft stijgen, werkdruk in de zorg, het onderwijs en bij de politie wordt niet verminderd.

Deze rij kan oneindig worden aangevuld en de politiek blijft met gebonden handen toekijken. Immers een gekunstelde coalitie regelt veel in het eigen belang, niet in het belang van de burgers. Als we kijken naar de amendementen en moties van de oppositie, dan worden die minimaal aanvaard. De wel gerealiseerde voorstellen bevatten kruimelwerk. Partijen als PVV, SP, PvdD en FvD worden genegeerd terwijl die vier alleen al miljoenen mensen vertegenwoordigen. GroenLinks en PvdA bedankten tijdens de vorming van een kabinet uit vrees te worden vermorzeld. Of anders gezegd: partijbelang gaat voor landsbelang. Een beperkt deel van de burgers profiteert.

De politici en de media vinden dat de genoemde voorbeelden, ook in andere ‘beschaafde’ landen, binnen een democratie te verdedigen zijn. Maar zijn we een democratie?

In België moet Michel gaan werken met wisselende meerderheden, noodgedwongen een heel klein stukje richting het Alternatief Staatsbestel. Lees dit eens aandachtig en vooral het ruwe raamwerk onder de link halverwege en kom erachter dat het beter, democratischer, deskundiger en transparanter kan. AS is links noch rechts en bevat ingebouwde referenda. Met AS is het afgelopen met de partijelites en partijpolitieke benoemingen.

Kunnen de Gele Hesjes weer de auto in.

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?