AlternatiefStaatsbestel.nl

Italië en de democratie

28-05-2018 — In het land van corruptie en maffiose bendes wordt ook de democratie al decennia met voeten getreden.

Even los van de sympathieën of juist de minachting voor de twee winnende partijen (Lega en Vijfsterren) is het wel duidelijk dat niet het volk, maar de elite de macht heeft.

Samen hebben de twee genoemde partijen in beide kamers een minderheid. De ene (Lega) vertegenwoordigt het rijke noorden. De Vijfsterrenpartij is groot in het arme zuiden. In beide delen samen is veel ongenoegen over de beklemmende invloed van Europa waarin Duitsland, zeker na de Brexit, een dominante rol speelt.

Of president Mattarella staatsrechtelijk gerechtigd is een voorgedragen Euro sceptische Minister van Financiën te weigeren even buiten beschouwing latend, zegt het wel wat over de minachting van de kiezers.
De Italianen (vooral aan de sociale onderkant) hebben met hun volle verstand op deze twee partijen gestemd, misschien juist wel vanwege de wurgende invloed van Duitsland.

Door de afwijzing gooit de beoogde partijloze premier Conte de handdoek en dreigen nieuwe verkiezingen of een noodgreep: een zakenkabinet wat op slechts incidentele steun vanuit het parlement kan rekenen en dus nooit breed gedragen doortastende maatregen kan nemen.

Komen er nieuwe verkiezingen, dan kan dit zomaar als een boemerang terugslaan op de politieke elite, met als gevolg een overweldigende meerderheid van populistische partijen vol politieke gelukzoekers.

Italië is toe aan politieke vernieuwingen en dan zou het AS systeem ook daar niet misstaan. Ook het Italiaanse volk is niet gek. Dus ook daar wordt het tijd dat de arrogantie van een kleine elite die wel ‘weet wat goed is voor het volk’ wordt vervangen door echte volksvertegenwoordigers die transparant handelen en niet zwichten voor hogere machten, lobbyisten en carrièrepolitici.

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?