Inconsistent beleid van de onkunde
10-05-2018 — Even los van de noodzaak en de politieke lading laat onderstaand voorbeeld zien hoe rampzalig dit voorbeeld als standaard garant kan staan voor politieke willekeur, de waan van de peilingen en partijbelangen.
Volgens voormalig president-directeur van KLM, Peter Hartman, heeft de staat der Nederlanden kansen gemist door geen belang van 10% te nemen in Air France KLM.
In 2012 was die gelegenheid er. Dan had Nederland nu ook aan tafel gezeten om KLM in de lucht te houden.
Een investering van €250 miljoen was geen bodemloos putbedrag, had jaarlijks dividend opgeleverd en inspraak gegenereerd bij essentiële beslissingen. Nogmaals, het is niet aan ons hier een oordeel over te vellen, echter wel over hoe knullig en partijgebonden besluiten worden genomen.
Want: In 2003 was de toenmalige Air France KLM-topman Spinetta akkoord met een minderheidsbelang waarvan de ook toenmalige Minister van Financiën Jan-Kees de Jager groot voorstander was.
Voor alles in kannen en kruiken was viel het kabinet waarin De Jager minister was. Opvolger Dijsselbloem zag de deal echter niet zitten.
Hoe anders zou het zijn gegaan als het Alternatief Staatsbestel (AS) reeds was ingevoerd. Daarin vallen geen kabinetten en kunnen ministers geen doorslaggevende besluiten nemen of deals annuleren. De ingebouwde referendamogelijkheden zorgen er voor dat dit soort beslissingen breed door de kiezers gedragen worden of juist worden verworpen.
Het volk is echt niet dom.
Reacties
Nog geen reacties op dit bericht.
Plaats een reactie
Recente artikelen
- XR-criminelen tarten de gebrekkige rechtstaat, 13-01-2025
- Frattis: Schunnig liefdeloos jatwerk, 04-01-2025
- Mijn alter ego: Frattis Herson, 01-01-2025