AlternatiefStaatsbestel.nl

Politiek versus voetbal

15-07-2018 — Haben sie eine Stunde? Dit antwoord gaf Feyenoord trainer Leo Beenhakker op 29 september 1998 na de 1-3 overwinning op VfB Stuttgart aan een Duitse journalist op de vraag wat er bij Stuttgart mis was.

Beenhakker gaf haarscherp aan dat de spelers wel konden voetballen, maar dat het systeem bij de Duitsers niet klopte. Dit was gelijk de genadeklap voor Don Leo, twee weken later lag Feyenoord na een 0-3 nederlaag uit het Europese toernooi.

Deze anekdote gaat als vergelijking met ons staatsbestel uiteraard op verschillende punten mank, maar overeenkomsten zijn er zeker wel. Nederland heeft wel degelijk op bestuurlijk niveau uitstekende ‘spelers’ die helaas helemaal niet worden ‘opgesteld’ omdat het politieke systeem niet klopt.

De Duitse trainer stelde de keeper echt niet in de spits op en de rechtsback vloog niet als een linkerspits uit de bocht. De beste spelers stonden echt wel op de juiste plaats. Alleen het door de trainer opgelegde spelsysteem was te defensief.
Hier ligt het probleem bij de BV Nederland. Waar bij de Duitsers de tactiek en het systeem niet klopte, maar binnen 2 weken was aan te passen, is het Nederlandse systeem al van voor 1848 onjuist.
Zeker vanaf het moment dat door toedoen van o.a. Abraham Kuyper partijen werden gevormd om Kamerleden te verenigen om ze te kunnen beïnvloeden.
Kuyper richtte in 1879 de eerste politieke partij op, de ARP, waarna fractiediscipline invoeren een kwestie van tijd was.
Thorbecke zou hiervan hebben gegruwd.

Partijen die vervolgens de speelwijze van de Nederlandse politiek gingen bepalen. Niet het spel, zelfs niet de einduitslag staat centraal, maar het partijbelang. De partijbelangen zijn zo bepalend dat niet de beste beschikbare kandidaten landelijk worden aangezocht om ministeries te leiden, maar dat er met oogkleppen op wordt gekeken naar de meest loyale volgers binnen de eigen partijen.

Verder worden vele geplande maatregelen langs een partijmeetlat gelegd. Niet het belang van de staat, maar het belang van de partij wordt afgewogen. De vraag of het goed voor de partij is of dat de partij erop gaat worden afgerekend moet steeds worden beantwoord.

Slechts 2,3 % van alle stemgerechtigden is lid van een partij, waarvan het merendeel niet actief. Van de overblijvende halve procent zit ook nog eens bijna de helft bij de ‘verkeerde’ partijen, de partijen die niet tot de coalitie horen. 99,75% van de ‘beschikbare’ Nederlanders valt daardoor buiten de boot, met name alle partijloze deskundigen op diverse vakgebieden. Het is vaak het intieme, bijna incestueuze groepje 'vissen' rond de Hofvijver waaruit geput wordt, waarvan de meesten hoog geplaatst op de kieslijst tijdens de verkiezingen de Kamer al zijn ingeloodst.

Om even bij het voetbal terug te keren: Zou Ronald Koeman zijn aardige buurman die in zijn vakanties de oranje plantjes water geeft en in Louloenersloot 4 verdienstelijk wat ballen tegenhoudt in Oranje op doel zetten? Of een leuk pingelend vriendje van zijn zoon die voor de bondscoach af en toe zwart wat bijklust in de spits?
Nee, hij zoekt de beste uit ALLE beschikbare Nederlandse spelers en zet ze daarna op de juiste plek.

Maar getrouwen van Rutte kunnen overal in zijn kabinetten terecht. Kamp zomaar op 3 verschillende ministeries.
Opstelten zou hij na de bonnetjes zo weer ergens op het pluche planten.
Zijlstra mocht na goede diensten als fractiedictator leugenachtig uitglijden op Buitenlandse Zaken om vervolgens geloofwaardig genoeg te worden geacht om naar de Wereldbank - Let wel: zonder bancaire achtergronden - te vertrekken.
Hennis kon de haar onbekende militaire sterren en strepen afwerpen om wellicht wederom een geheel ander ministerie in verwarring achter te laten.
En Stef Blok is overal goed in.
Samen met Henk Bleker - die van de traan tijdens een chaotisch CDA-congres waarbij de PVV als gedoger werd binnen gehengeld - noemde ik dit soort vakinhoudelijke onbenullen Bleke Blokjes.

Het antwoord op de vraag of Nederland goed wordt geleid kan in een kwart seconde worden gegeven: "Nee".
We struikelen in Den Haag namelijk over de Bleke Blokjes.
Om tot de juiste oplossing te komen hebben we veel meer dan eine Stunde nodig, maar de oplossing is aanwezig.

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?