Gemeenteraadsverkiezingen
20-03-2018 — Weinig is zo ondemocratisch als gemeenteraadsverkiezingen.
Verreweg de meeste inwoners hebben geen idee waarvoor de politieke partijen precies staan, weten niet wie er voor elke partij in de raad zitten en kennen over het algemeen de coalitiepartners in de raad niet.
Met een beetje geluk weet de meerderheid de naam van de burgemeester te noemen, bij het noemen van de wethouders wordt in eerste reactie al gauw de schouders opgehaald.
Dus gaan de meeste mensen ‘landelijk’ stemmen, waardoor de Haagse coalitiepartijen weleens plaatselijk beoordeeld zouden kunnen worden.
De VVD kan worden afgerekend op de hoeveelheid politieke schandalen, CDA op nietszeggendheid en D66 op gedraai. De CU heeft ook lokaal een vaste kern, zal weinig last hebben van Den Haag. De CU zou weleens beloond kunnen worden voor hun regeringsdeelname.
Maar in gemeenten spelen hele andere zaken dan de Haagse. Van armoedebeleid tot hondenbelasting, van rigoureus bomen kappen tot subsidie voor een sportclub in nood.
Hierin kunnen de ‘landelijke’ lokale partijen heel andere accenten leggen dan men Haags zou verwachten. Daarnaast opereren er steeds meer plaatselijk belang partijen, waarbij wel vaak de vraag gesteld kan worden wiens belangen in naam van de gemeenschap worden behartigd. Die van de middenstand, de ouderen, de minima, het milieu, de expansiedrift of nog andere?
Maar net als in Den Haag mikken ook hier alle partijen op lokaal niveau ordinair op zo veel mogelijk raadszetels, met als ultiem doel een absolute meerderheid. En dan in het eerste geval een coalitie aangaan met 1 of meer partijen of in het tweede alleenheerschappij bedrijven. Uit eigen gelederen wethouders benoemen op posten waarmee de bewuste wethouders met regelmaat helemaal niets hebben.
De raadsleden die de coalitie in de raad vertegenwoordigen zijn daarna niet gebonden aan de punten in hun verkiezingsprogramma, maar aan de afspraken met de coalitiegenoten, waarmee menig compromis is gesloten. Behalve als de eigen partij de absolute meerderheid heeft, wat bijna nergens voorkomt.
Maar boven de partijen staat een burgemeester die door Den Haag vaak partijpolitiek is benoemd, ook al heeft de gemeenteraad een profiel op mogen stellen en het idee krijgt mee beslist te hebben. Deze niet gekozen eerste burger krijgt in kleine gemeenten wethouderstaken toebedeeld. Heel vreemd!
Niet zelden spannen de oppositiepartijen samen om het de coalitie moeilijk te maken.
Gelukkig zie je steeds meer dat buiten de verstikkende coalitieafspraken om de oppositie samenwerkt met coalitiepartijen, maar nog veel te weinig mogen individuele raadsleden afwijken van de fractiestandpunten.
Duidelijk is echter dat de inspanningen van de landelijke politieke top vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen absurd zijn en de gemeenteraadsleden ernstig tekortdoen.
De MP heeft toch een belangrijkere taak dan bij Teeven in de bus te stappen naar waar?
Reacties
Nog geen reacties op dit bericht.
Plaats een reactie
Recente artikelen
- Is Nederland een vervloekt land?, 05-07-2024
- Gezond Verstand, met welke toegevoegde waarde?, 29-06-2024
- “Onze” democratie verder in verval?, 15-06-2024