AlternatiefStaatsbestel.nl

Democratie tollend door de bocht.

14-11-2018 — D66 viert de gekozen burgemeester alsof het Euro-songfestival is gewonnen.

Voor deze trofee moest wel het (on)nodige draaiwerk worden afgeleverd. Draaien met de D van 66. Immers het raadgevend referendum werd ingeleverd ten faveure van een verwaterd burgemeestersbenoemingstraject, wat deze eeuw al regelmatig zonder bemoeienissen van Pechtold is toegepast. Alleen moet zoals de grondwet voorschrijft ook de koning toestemming geven. Een ceremoniële handeling waar de koning blind zijn handtekening zet.

Maar het ging niet zonder slag of stoot. Bij de coalitiebesprekingen werd bedongen dat 76 Kamerleden unaniem zouden instemmen, wat nooit zou zijn gebeurd als VVD, CDA & CU niet in de regering zouden hebben gezeten. De achterkamerprijs voor D66 was hoog: weg referenda!

Alleen de senaat kan nog roet strooien. Immers deze partijpaladijnen zijn niet gebonden aan de coalitieafspraken. Ook nooit democratisch gekozen. Dus moest Rob Jetten zijn wetsvoorstel in de Senaat zien te redden. Hier enkele delen uit een artikel van de NRC van 14 nov.:

1- De zalvende woorden van Jetten waren bedoeld om de senatoren ‘gerust’ te stellen. >??? Jetten deelt de zorgen van de senatoren. > ???
2- Jetten onderschrijft dat de gemeenteraad het hoogste orgaan in het lokale bestuur moet blijven. ‘Daar verandert deze grondwetsherziening niets aan’. > ??? Jetten weet dat er geen steun is voor een direct gekozen burgemeester. > ???
3- CDA-senator Rombouts, bij het begin zeer kritisch, was hiermee ‘blij verrast’. Hij erkende dat dan zijn partij een draai moest maken: in 2015 was die in de senaat nog tegen. >??? Maar nu zit het CDA in de coalitie en durft Rombouts het aan ….. >???
4- 50plus-coryfee jan Nagel steunde Jetten ook: ‘Wij zijn voor directe democratie en hebben daar geen moeite mee dit uit te spreken als speldenprik naar D66-senator Hans Engels, die Jettens voorstel uiteraard steunt maar zijn handen niet wil branden aan de vraag of dat ook tot direct gekozen burgemeesters moet leiden. >???
5- Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) benadrukte dat door de grondwetswijziging “in principe niks verandert aan de huidige benoemingswijze”. >???
6- Jettens politieke bondgenoten uit de coalitie hielden de spanning er tot in de avond in. De VVD telt zelfs “een aantal principiële” tegenstanders, zei senator Huijbrechts. >??? “Wij kunnen hier formeel wel tegen zijn, maar de vraag is of het moreel kan,” zei een VVD’er in de wandelgangen. “Dit voorstel is toch uitgeruild tegen de afschaf van het referendum, een kroonjuweel dat hun eigen minister heeft doorgespoeld. >???
7- In een poging de tweespalt in de coalitiepartijen bloot te leggen, heeft de PvdD een hoofdelijke stemming afgedwongen. Als ze dat opportuun vindt (lees: als het Jetten kan schaden >??? is de PvdD ook van plan tegen te stemmen, ondanks eerdere steun. >???

In slechts 7 punten wordt de democratie ontmanteld.
Of moet wederom geconcludeerd worden dat we heel niet in een democratisch land wonen? Neem de eenmansactie van Rutte om de dividendbelasting aan buitenlandse aandeelhouders te schrappen. Prompt zijn 76 jaknikkers het volledig met hem eens. >??? Vanwege welk partijpolitiek standpunt? Maar daarvoor moesten wel Pechtold, Buma & Segers in de kamer blijven om de broodnodige fractiediscipline te bewaken. >???
Of de opmerkingen van CDA & D66 in de wandelgangen dat er nieuwe verkiezingen gehouden moeten worden als slechts 1 persoon (Mark Rutte) naar Brussel wordt geroepen. >???

Ziet u ergens één democratisch aspect wat mij hier even is ontgaan?
Ik kan er maar eentje bedenken. Niet hierboven maar eentje van maanden geleden: de commissie Remkes die maanden geleden de opdracht kreeg te onderzoeken wat verbeterd kan worden omdat zoveel kiezers ontevreden zijn. De commissie bevat 6 leden van 6 verschillende landelijke politieke partijen en 2 ‘onafhankelijke’ geleerden. Wat blijkt: gaan ze een bindend correctief referendum onderzoeken terwijl een flauw aftreksel hiervan, een vrijblijvend raadgevend referendum net is afgeschoten. Een duur onderzoek voor de bühne, want zo’n referendum zullen de partijelites NOOIT toestaan. Knaagt aan hun macht!

En dan maar volhouden dat de politiek betrouwbaar en voor het volk is.

VERGEET HET MAAR!

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?