De politiek aan het gas
05-07-2018 — Toen rond 1960 gigantische gasvoorraden werden gevonden was Nederland ineens een rijk land.
Tenminste, dat werd het dom gehouden volk voorgespiegeld. Meer dan honderd jaar zou iedere Nederlander daar rijkelijk van kunnen profiteren.
Maar mede door toedoen van Joseph Luns – Minister van Buitenlandse Zaken en getrouwd met een telg uit de Shell-familie - ging het iets anders.
Luns’ (geïndoctrineerde) mening was dat het anders moest. We moesten het gas zo snel mogelijk aan het buitenland slijten. Daarvoor waren enkele partners nodig die ‘verstand van zaken’ hadden. Een daarvan was Shell, de ander ESSO. Samen vormden ze de NAM.
De Nederlandse burgers moesten echter de hoofdprijs voor elke kuub gas betalen terwijl het buitenland het gas aanmerkelijk goedkoper werd aangeboden om te kunnen concurreren met Russische en Noorse leveranciers. Door die deals werden de gasvelden in versneld tempo leeggepompt waardoor voor de Nederlandse consumenten duur gas uit Noorwegen en Rusland moest worden ingevoerd.
De ondeskundige politici waren onder de indruk van de kennis van de gas-lobbyisten, Den Uyl voorop. Er was maar 1 dissident, Anne Vondeling. Hij wilde de gasvelden nationaliseren, maar was een roepende in de woestijn. Zijn idee werd in Noorwegen wel gerealiseerd.
Inmiddels circa 65 jaar verder zijn de gevolgen desastreus. Verschillende huizen in Groningen staan op instorten terwijl de NAM er de handen vanaf wil trekken. Ze hebben ondanks adviezen van bodemdeskundigen nooit een noodfonds opgericht.
Groningers staan in de kou, de staat (wij dus) draait voor de kosten op en de gaskraan wordt dicht gedraaid. Intussen eisen milieuactivisten dat alle huizen binnen enkele jaren gasvrij moeten zijn. De kosten voor de omschakeling komt wederom bij de consument te liggen.
De bewoners van het Utrechtse Overvecht kregen al een brief dat hun wijk van het gasnet wordt losgekoppeld terwijl wetenschapsjournalist en chemicus Simon Rozendaal beweert dat aardgas juist klimaatvriendelijker is dan het produceren van alle windmolens en zonnepanelen die beperkt meegaan. Daarnaast moeten er 10 keer meer windmolens en enorme velden zonnepanelen komen om gas overbodig te maken.
Politici die er niet voor hebben gestudeerd moeten erover beslissen en kennen ook hun (gas)-geschiedenis waarin Anne Vondeling voorkomt niet.
En passant komt in het nieuws voorbij dat in de hele EG de Nederlandse autorijders aan de pomp het duurst uit zijn. Worden de oliegiganten zo nog eens extra beloond of moeten de autorijders de Groningse huizen stutten?
Oh ja, Shell heeft middels Rutte ook nog even 1,4 mrd aan dividendbelastingvrijstelling geregeld terwijl onze schatkist door eerdere deals met datzelfde bedrijf, waar Rutte zogenaamd niets van wist, de afgelopen jaren reeds 7,5 miljard aan belastingen is misgelopen.
Wie regeert ons land eigenlijk? En hoe zou het kunnen, moeten?
Een van de vele bronnen: Nederlands aardgas geen nationaal eigendom
Reacties
Nog geen reacties op dit bericht.
Plaats een reactie
Recente artikelen
- XR-criminelen tarten de gebrekkige rechtstaat, 13-01-2025
- Frattis: Schunnig liefdeloos jatwerk, 04-01-2025
- Mijn alter ego: Frattis Herson, 01-01-2025