AlternatiefStaatsbestel.nl

Zakenkabinet & Grapperhaus

24-10-2017 — Zou een zakenkabinet met vakministers als Grapperhaus en Slob in de buurt komen van Alternatief Staatsbestel?

Helaas, het antwoord is volmondig NEE.
Een zakenkabinet komt wel met enkele punten en komma's in de richting, echter:

Is Grapperhaus dan niet een voorbeeld zoals Alternatief Staatsbestel het graag ziet?
Het antwoord is ja en nee. Maar vooral nee, ook al schijnt het een vakinhoudelijke kanjer te zijn. Maar wel functionerend in het huidige particratische systeem. Hij wordt partijpolitiek benoemd, niet democratisch aangesteld. Grapperhaus moet zich zonder morren, mitsen en maren plooien naar het coalitieakkoord. Hij is niet onafhankelijk.

Als hij (of 1 van zijn collega’s) in de fout gaat moeten 76 Kamerleden geforceerd achter deze bewindspersoon gaan staan om het kabinet te redden. Zie hoe vaak Mark Rutte VVD-bewindslieden probeerde te redden. Lukt dat niet, dan raakt het de partij namens wie hij in het kabinet zit. De betreffende partij moet haar bewindspersoon laten vallen of het gehele kabinet valt. In het geval er vakinhoudelijke ministers wel goed functioneren kunnen ook zij niet verder. Langetermijnplanning wordt hierdoor bemoeilijkt.

Kijk naar tenminste 3 dilemma’s van CDA-lid Grapperhaus:
1 = CU & CDA zijn tegen euthanasie/voltooid leven. Grapperhaus is voor.
2 = VVD & CDA willen Nederlandse jihadisten bij de grens weren, zelfs preventief opsluiten. Grapperhaus wil hen de kans geven terug te keren en hier berechten.
3 = Het kabinet besloot de eigen bijdrage voor de zorg te handhaven. Grapperhaus wil van de eigen zorgbijdrage af.

Grapperhaus moet daarnaast ook nog eens alles wat door het CDA is ingeleverd om te mogen regeren verdedigen en uitvoeren. Hij is met handen en voeten gebonden aan een gekunsteld regeerakkoord.

In het Alternatief Staatsbestel had hij als onafhankelijke vakminister van CDA-huize voor al zijn afwijkende ideeën een meerderheid buiten het CDA, de CU. D66 en/of de VVD om kunnen zoeken. Zou hij dan toch nederlagen lijden, hoeft geen enkele partij te kronkelen en hoeft een compleet kabinet niet te vallen.

Reacties

Nog geen reacties op dit bericht.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?