AlternatiefStaatsbestel.nl

Politiek slachthuis

26-03-2021 — Het is nu definitief. De zetelverdeling is bekendgemaakt. Het uitbenen kan beginnen!

Politiek slachthuis

Het is nu definitief. De zetelverdeling is bekendgemaakt. Het uitbenen kan beginnen!

De eerste conclusie is dat het niet gemakkelijk wordt een kabinet te formeren. Getalsmatig een klus, inhoudelijk en te verantwoorden naar de kiezers -dus puur democratisch gezien- godsonmogelijk.

Getalsmatig wordt het een dubieus staaltje rekenen. Immers Rutte blokkeert het FvD, alle partijen doen nog steeds de PVV in de ban. Dat zijn 25 zetels als vertegenwoordigers van een kleine 2 miljoen kiezers die buitenspel blijven. De VVD en de SP zien elkaar wederzijds niet zitten. De linkse partijen sluiten eindelijk de gelederen en zijn om die redenen voor Mark Rutte niet interessant. Als hij zijn zin krijgt worden nog eens 26 zetels buitenspel gezet. Opgeteld bij de 8 oninteressante zetels van resp. SGP, DENK, BBB & BIJ1. Samen al gauw ruim 4 miljoen kiezers die min of meer voor nop de gang naar de stembus hebben gemaakt.

In de senaat is het getalsmatig nog krankzinniger. Rekening houdend met alle uitsluitingen en beperkingen komt Rutte met zijn 1e (JA21, 2e (CU) & 3e (over links PvdA ÓF Groen Links) voorkeur niet aan een meerderheid.
Voor een meerderheid in de senaat zouden de oude 4 coalitiegenoten met de gestolen zetels van JA21 net op 40 van de 75 komen, een meerderheid van 2 zetels. Maar D66 gaat nooit met zo’n rechtse en tevens bijbelse combi in zee.

D66 (merkwaardig genoeg met een geurtje de 2e partij) heeft programmatische problemen met de CU, om van de SGP maar te zwijgen en wil zich als sociaal liberale partij in het midden van het politieke spectrum al draaiend profileren. Zoals gewoonlijk moeten er heel veel beloftes worden verkwanseld om enkele minderheidsstandpunten (landelijk gezien) binnen te kunnen halen. Er zullen op dezelfde wijze nogal wat rechts reactionaire VVD/JA21en ethisch reactionaire CU/CDA punten bij het pact van Rutte worden ingebracht, waarna de deur van het meest prominente achterkamertje dichtgetimmerd wordt, met het regeerakkoord daarachter onaantastbaar geconserveerd. D66 kan zich in zo’n 5 partijencombi veel te weinig profileren en wacht een afstraffing na de eerstkomende val van zo’n instabiel kabinet.

Het CDA hangt inmiddels al in de touwen: Tweede man tegen onwil en ondank, Pieter Omtzigt, blijkt een splijtzwam. Zijn positie is met onevenredig veel peper en zout ingewreven, middels opzichtig uitgelekte conclusies van de verkennende akela’s Ollongren & Jorritsma.
Uitgelekt is tevens, dat Hoekstra zelf zijn favoriete ministerie mag uitzoeken. (Dit in het kader van dat deskundigheid er niet toe doet en een democratisch route wordt gevolgd gelijk die van de CDA-lijsttrekkerssoap?)
Maar het ‘domme’ volk wordt straks (over anderhalf jaar?) op een uitbundige wijze weer opgescheept met een nieuw kabinet. Een kabinet met omhooggevallen partijtoppers op willekeurige bewindsposten. Niet kennis en kunde (die wel bij de topambtenaren en de lobbyisten aanwezig zijn) zijn bepalend, maar de voorkeur van de met roestvrijstalen ellebogen uitgeruste carrière-egotrippers. De democratische uitgangspunten, dat het volk centraal staat en bepaalt, wordt onderuitgeschoffeld, door kritische Kamerleden de mond te snoeren, nadat van alle partijen een rijtje minderheidsstandpunten als in een maffia-kwartetspel is uitonderhandeld. De niet gesneuvelde ‘hot-items’ worden gepromoveerd tot meerderheidsstandpunten, uiteraard in het landsbelang, gewaarborgd door een wurgende fractiediscipline nadien.

Dan kunnen alle deelnemende partijen trots naar hun achterban vermelden wat ze hebben binnengehaald. Daarbij vergeten te melden wat ze allemaal hebben moeten inleveren, om maar te zwijgen bij welke standpunten een draai van 180 graden moest worden gemaakt om andere partijen binnenboord te houden. Zo heeft de PvdA in het 2e kabinet Rutte bijna uitsluitend VVD-beleid , gedoogd, gesteund en zelfs uitgevoerd. Ook dat wordt hier ten onrechte democratisch genoemd: immers er moet een kabinet komen. Ja, inderdaad, zeker zolang er niet een alternatief bekend is. Maar dat alternatief is er wel.

Dan was er geen Ollongren nodig om al verkennend de zaak op scherp te laten knallen. Dan was Kaag nu nog ergens in het buitenland, Rutte bij Shell en Hoekstra topadviseur bij McKinsey. Dan waren Omtzigt en Leijten lichtende voorbeelden voor alle andere 148 oprechte volksvertegenwoordigers.

Het kan, het moet anders! Het kan AS.

Reacties

 1. VarAway op 26-03-2021 om 18:05 uur:

  Pijnlijk goed relaas en heel goed om te lezen.
  Chapeau!

 2. VarAway op 26-03-2021 om 18:06 uur:

  Pijnlijk goed relaas en goed om te lezen.
  Chapeau!

 3. Frank33 op 26-03-2021 om 18:51 uur:

  Pijnlijk makkelijk om op den ouden voet door te regeren: vvd,cda,d66 en cu +/_ 78 zetels ?

 4. Piet-Hein Baudoin op 27-03-2021 om 10:15 uur:

  na de toeslagenchaos, de coronachaos gebaseerd op leugens en manipulaties die hun weerga niet kennen 250.000 kinderen onder de armoedegrens kapotmaken vd de MKB horeca meer dan schaamteloze chaos buiten proportioneel de grond ingetrapt grote partijen kunnen kapot vallen dank je wel kiezers er zullen torenhoge claims komen buiten de parlementaire "onschendbaarheid" tijd rutte definitief voorbij

 5. Tigron op 27-03-2021 om 11:47 uur:

  Zolang de Nederlandse burger voornamelijk zijn/haar eigen belang nastreeft m.n. tijdens de verkiezingen
  is het resultaat vlees nog vis, waardoor de machten achter de schermen met de jackpot aan de haal gaan.
  Verdeel en heers in optima forma sinds Julius Cesar

 6. Rients op 27-03-2021 om 11:54 uur:

  Dus beste Tigron, moet er een alternatief worden geboden, anders wordt het alleen maar nog erger. Zie voor dat alternatief elders op deze website

 7. Honderdman op 27-03-2021 om 17:30 uur:

  Waarom lees ik niets over de lange tentakels van het koningshuis?

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?