AlternatiefStaatsbestel.nl

1 juli, de dag van de democratie?

01-08-2020 — Probeer dat maar eens uit te leggen aan een nog politiek naïef ventje van rond de 14 jaar. 


Op school heeft hij reeds geleerd dat wij een democratie zijn, omdat we bepaalde vrijheden hebben en eens in de zoveel tijd mogen stemmen, waarmee de stelling dat de burgers bepalen wordt bekrachtigd.

Als de puber voorzichtig vraagt of onze koning de democratie een gezicht geeft, begin ik als door een wesp gestoken leeg te lopen.

‘Nee, de koning is onvoorstelbaar ondemocratisch op de troon geplaatst. Waar oude volken nog weleens ietwat democratisch de oudste als wellicht de wijste aanwijzen en de sterkste in de dierenwereld de leiderskroon mag dragen, accepteren wij automatisch de eerstgeborene van een inferieur middeleeuws geslacht als ons staatshoofd. Want uit een eventueel DNA-onderzoek zou vast blijken dat er net zoveel erfelijke stofjes van Willem de Zwijger in zijn cellen geparkeerd zijn als bij elke andere Nederlander.’

‘De grondwet dan’, probeert de jongeling. ‘Alweer fout. Wie heeft ooit mogen stemmen over het politieke draaiboek van Thorbecke, of over latere aanpassingen?’
‘De Senaat wellicht?’ ‘Mis, daar zitten afgedankte oud-politici die als dank voor hun loyaliteit aan de partij(elite) met wat commissariaten en vaak als lobbyist nog wat jaartjes op onze kosten wat bij kunnen klussen.’

‘De regering. Die komt zeker wel democratisch tot stand, daarvoor gaan mensen toch naar de stembus?’ ‘Helaas, helaas! Na de verkiezingen gaan een paar partijtoppers in achterkamertjes kwartetten. Mag ik van jou mijn minderheidsstandpunt inbrengen, dan krijg jij die van jou, waar mijn kiezers helemaal niet achter staan. Zo krijgen we een coalitie met enkele meerderheidsstandpunten, maar zeker ook een aantal minderheidsstandpunten, want ja, er moet wel een regering komen. Wat geven en wat nemen, de ene wat meer dan de ander!’

De jongeman geeft het op, begint niet eens over de Tweede Kamer, vrezend dat daaraan ook wel iet mis zou zijn. Klopt, is fractiediscipline democratisch? Of voor de verkiezingen A zeggen en veel beloven, maar na coalitiebesprekingen ineens B doen en veel beloftes breken? Elke keer unaniem hè. Want als je dwars doet, wordt je later het nest uitgekieperd.

Het manneke waagt nog één poging met een schuchtere opmerking over onze vrijheden. ‘Breek me de bek niet open. Ja, de vrijheid om te doen wat de overheid bepaalt. Maar als je daartegen wilt protesteren, moet je 1.5 meter afstand houden en je aan andere regels van een niet grondwettelijke noodwet houden. Anders krijg je een BOA met steeds meer bevoegdheden op je dak, de politie, ME, of de marechaussee. Als het uit de hand loopt, staat het leger al in de startblokken. De kinderopvang mag straks een bewijs van vaccinatie eisen. Verplicht inenten is nabij. Krankzinniger kan het al bijna niet meer.’
‘Maar, we hebben toch het recht op onze mening?’ Ja, jongen, hoe lang nog? Op Twitter, Facebook en Youtube wordt al censuur toegepast, of je wordt belachelijk gemaakt omdat je zus bijvoorbeeld oproept modder te eten. Het bezwaarrecht tegen de pensioendeal is opgegeven. Ja mag, nee, je moet straks overal mondkapjes dragen. Niet dat die werken, maar om je monddood te maken, symbolisch, maar over niet al te lange tijd daadwerkelijk.’

Gedesillusioneerd haakte het ventje af en verzucht: ‘Wat is mijn toekomst dan nog als ik van plan ben 90 te worden?’ zei hij beteuterd.
‘God, mijn jongen, ik zou het niet weten, verontrustend is het wel.’ Onacceptabel durfde ik niet uit te spreken in het bijzijn van dit nog onbedorven kind dat nog zo veel jaren als gedweeë slaaf in dienst van de elite verder moet.

Reacties

  1. C.J. van Dam op 02-08-2020 om 01:11 uur:

    Gijzelaar heeft zich bij deze aangemeld als lid. Uw standpunt over het koningshuis heeft mij over de streep gehaald.

  2. Rients op 02-08-2020 om 15:10 uur:

    Welkom.
    Het AS is politiek neutraal, gaat uitsluitend voor een veel democratischer en deskundiger staatsbestel, waardoor het algemeen welzijn wordt verhoogd.
    Privé heb ik veel meer 'onorthodoxe' standpunten, ook t.a.v. de monarchie die veel verder gaan dan die in dit blog. Al die persoonlijke overpeinzingen en scheve schaatsen zijn beschreven in mijn boeken. (https://rientshofstra.nl/boeken)
    NB. Dit is slechts info, absoluut geen verkooppraatje. Op die site staan ca.250 blogs.

  3. J.p.B. op 03-08-2020 om 06:58 uur:

    Hier wordt aan een kind goed duidelijk gemaakt hoe de fake-democratie in Nederland werkt en helaas is er weinig kans op een verbetering.

  4. Rients op 03-08-2020 om 11:13 uur:

    Verbetering kan pas intreden na invoering van het Alternatief Staatsbestel (zie hier op de website bij de doelstellingen - https://alternatiefstaatsbestel.nl/doelstelling - ) met net iets onder punt 10 een link naar een ruw raamwerk als mogelijke invulling.

Plaats een reactie

Recente artikelen

Meer lezen?